Felvételi Jelentkezés

Jelentkezés, felvételi

Forrás:http://mde.hu/tovabbtanulas/jelentkezes-felveteli/

 

Mit érdemes tudni a jelentkezés előtt?

 

1. A 2005-től a luxemburgi Európai Bíróság döntésének megfelelően minden EU-s, érettségivel rendelkező diák jelentkezhet az osztrák felsőoktatásba. 8-10 szak kivételével még mindenhová keretszámok és korlátozás nélkül lehet jelentkezni (orvosi szakok, publicisztika valamint a készségszakirányok felvételihez kötött szakok Ausztriában is). A szakfőiskolák, azaz a Fachhochschule-rendszer viszont kivétel, hiszen itt felvételi és tandíj is érvényben van (40-50 fős évfolyamok, az adott iparágakkal szoros együttműködésben).  2010 őszétől viszont az  egyetemek is kérvényezhetik a keretszámok és felvételi rendszer bevezetését az illetékes minisztériumnál. Ezért érdemes tájékozódni jelentkezés előtt akár az egyetemek vagy a hallgatói önkormányzatok weblapjain a Bewerbung, Zulassung címszavak alatt (egyetemi elérhetőségek és szakiránykereső a Linkek menüpontban).

 

2. Első körben a legtöbb egyetem online regisztrációt ír elő. Meg kell adni az adataidat, mielőtt aztán személyesen aláírod és leadod a jelentkezést és az ehhez szükséges papírokat. A regisztráció végén e-mailben értesít a rendszer, egy előzetes regisztrációs számot is kapsz. Ezután mehetsz be az egyetem tanulmányi osztályára (Studienabteilung).

 

3. Az érettségid német nyelvű fordítását minden esetben le kell adnod (kivéve ha német-magyar, két tannyelvű).  Mesterképzés esetén az alapképzést igazoló bizonyítvány is természetesen feltétel. Hogy melyik egyetem mit fogad el hivatalos fordításnak, ezt maguk döntik el. A legritkább esetekben lehetséges, hogy a magyarországi fordításoknál még egy osztrák bejegyzett fordító hitelesítését (ellenőrzi és pecséttel látja el) is kérik. Ilyenkor érdemes akár félhivatalos úton lefordíttatni és az Ausztriában bejegyzett fordítóknál hitelesítést kérni (Bécsben bejegyzett hivatalos fordítók). A bécsi nagykövetség konzuli osztályán ugyancsak lehet hitelesítésért folyamodni (konzuli hitelesítéselérhetőség, díjak). Az elfogadott fordításokról az adott egyetem honlapján érdemes tájékozódni.

 

4. A jelentkezés EU-s diákok esetében abban az esetben, ha nincsen egységes felvételi vagy egyéb korlátozás akár a félév kezdetekor is lehetséges még, viszont érdemes határidőként venni a nem EU-s diákoknak kitűzött határidőt. Így az őszi félévre (Ausztriában téli) legkésőbb augusztus1., a tavaszi félévre (nyári) pedig január  31. Ajánlatos minél előbb beadni a jelentkezést, hiszen jellemzően a tantárgyfelvétel már a félév kezdés (október, ill. március) előtt részben lezárul. Általánosságban elmondható, hogy minden félév teljes félév, viszont pl. a mesterképzésben jellemző, hogy csak az őszi félévben lehetséges elkezdeni a tanulmányokat és a jelentkezési határidő akár már június is lehet.

 

5. Ha a jelentkezésedet rendben találják, akkor postán értesítenek a beiratkozás lehetőségéről (Zulassungsbescheid). Ezzel a papírral személyesen kell a tanulmányi osztályon elintézni az utolsó formaiságokat. Így befizetni a kötelező osztrák hallgatói önkormányzati tagdíjat (ÖH-Beitrag 17,00 Euró/félév + € 0,50 biztosítás) és az egyetem hallgatói igazolványát is kiváltani (egymagában nem jogosít fel kedvezményes utazásra Ausztriában, mint a magyar diák Magyarországon, ami viszont jár, erről Diákigazolvány menüpontunkban olvashatsz).

 

6. Az általános tandíjmentesség minden egyetemre és EU-s hallgatóra vonatkozik Ausztriában (a Fachhochschule-rendszer kivétel), viszont a hallgatói önkormányzati tagdíj kötelező. Ennek befizetése a félévenkénti beiratkozással (Inskription, Rückmeldung) együtt történik. Tandíjat annak kell fizetni, aki túllépi az adott képzés minimális félévszámát és az ehhez hozzáadandó türelmi féléveket (Toleranzsemester), ennek mértéke félévenként € 363,36.

This is the sidebar.

Contact

Minden érdeklődőnek...
A legjobb osztrák és német egyetemek 2014-2015

http://www.osztraknemetegyetem.studiumakademia.com/kulfoldi-tanulas/legjobb-osztrak-es-nemet-egyetemek-2014-2015